Το αγροτικό κίνημα, οι προοπτικές του και οι στόχοι του

του Στρατή Νικολάου

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις θυμίζουν  αυτές που γίνονταν στα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα και είχαν ως αίτημα την πληρωμή «όλων»  των επιδοτήσεων υπερασπιζόμενες τάχα τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Στην πραγματικότητα όμως κατοχύρωσαν τις πλασματικές παραγωγές (πανωγραψίμματα) υπέρ των μεγάλων αγροτών. Αυτών που είχαν πολλά στρέμματα και δέντρα να τις δικαιολογήσουν και μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη στα ελαιοτριβεία να τις επιβάλουν.

Έτσι δημιουργήθηκαν τα άδικα «ιστορικά δικαιώματα» με τα οποία δίνονται οι ενισχύσεις μέχρι και σήμερα εις βάρος όχι μόνο των μικρών παραγωγών αλλά κυρίως των νέων αγροτών που μπαίνουν στο αγροτικό επάγγελμα με λίγα δικαιώματα. 195834-16266497

Το ίδιο πάει να γίνει και τώρα.  Πίσω από τους μικρομεσαίους παραγωγούς που δεν μπορούν να πληρώσουν υπερβολικές αυξήσεις – και δεν θα πληρώσουν- κρύβονται μεγαλοαγρότες και εργατοπατέρες που είχαν προνομιακές πελατειακές σχέσεις με το παλιό σύστημα το οποίο θέλουν να το επαναφέρουν στην εξουσία για να συνεχίσουν να τις λαμογιές που ήξεραν.

Κοιτάς τα στοιχεία και βλέπεις ότι τα δύο τρίτα περίπου του αγροτικού εισοδήματος των αγροτών, που βρίσκονται στους δρόμους, στηρίζεται στις επιδοτήσεις και όχι στην παραγωγή. Κοιτάς ξανά τα στοιχεία και βλέπεις ότι ενώ το δηλωμένο μέσο αγροτικό εισόδημα είναι 2.500 ευρώ οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο εισόδημα στα 40.000 ευρώ! Κοιτάς ξανά τα στοιχεία και βλέπεις ότι το 91% των εισφορών του ΟΓΑ το πληρώνει το κράτος! Κοιτάς ξανά τα στοιχεία και βλέπεις ότι από τα 10 δις που είναι η παραγωγή του αγροτικού τομέα μόνο τα 4 δις τιμολογούνται!

Μόνο από  τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι έχουμε έναν παρασιτικό αγροτικό τομέα που έχει μάθει να ζει από τις επιδοτήσεις και πως οι μεγαλοαγρότες κρύβουν εισοδήματα και δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους και εισφορές.

Το πώς κατάντησε  ο αγροτικός μας τομέας να είναι παρασιτικός είναι μεγάλη ιστορία. Το ζήτημα είναι τι γίνεται τώρα. Μπορούμε να τον κάνουμε να πάρει μπροστά και πως; Ας αναρωτηθούμε μια στιγμή. Γιατί το φτηνό πετρέλαιο, η μη φορολόγηση και η πληρωμή χαμηλών  εισφορών που είχαν μέχρι σήμερα οι αγρότες δεν τους βοήθησε να ζουν από την παραγωγή και όχι από τις επιδοτήσεις; Τι θα αλλάξει αν η κυβέρνηση τους αφήσει να συνεχίσουν με το σημερινό καθεστώς παραγωγικής διαδικασίας;

Οι ερωτήσεις αυτές μας οδηγούν σε  ένα μόνο συμπέρασμα. Ότι όσα κάναμε μέχρι σήμερα είναι λάθος και ότι πρέπει να αλλάξουμε αγροτικό μοντέλο. Αυτό όσο σωστό κι αν είναι δεν μπορεί να επιβληθεί (μόνο) από τα πάνω. Πρέπει οι ίδιοι οι αγρότες να αποφασίσουν τι θέλουν και να το διεκδικήσουν. Κι εδώ αρχίζειagrot-twiiter να χαλάει το πράγμα γιατί είναι δύσκολο να συναποφασίσουν όλοι τι ακριβώς θέλουν. Μέσα στην Ε.Ε. ή έξω από την Ε.Ε.; Τις θέλουν τις επιδοτήσεις ή όχι; Θα αναλάβουν να φτιάξουν σωστούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς ή όχι; Θέλουν βιολογική ή συμβατική γεωργία; Θα φτιάξουν ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα με κοινούς καλλιεργητικούς κανόνες ή όχι;

Δύσκολο να συμφωνήσουν σ αυτά όλοι. Εύκολο όμως στο να συμφωνήσουν να μην πληρώνουν φόρους και εισφορές, να ζητούν απαλλαγές και συνεχόμενες ελαφρύνσεις που αν και  δεν σώζουν την κατάσταση ευνοούν όσους είχαν μάθει να ζουν χωρίς να πληρώνουν  φόρους και χωρίς να παράγουν!

Όσο το αγροτικό κίνημα  δεν βάζει στο τραπέζι του διαλόγου τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού τόσο θα απομακρυνόμαστε από την σωστή λύση, θα επικρατούν οι ακραίες φωνές και οι εργατοπατέρες οι οποίοι  το μόνο που  θέλουν είναι να μην χάσουν τα προνόμια που έχουν αποκτήσει.

Έτσι, αυτό που θα μπαίνει πάντα ως ζητούμενο από τις κινητοποιήσεις θα είναι η  συντήρηση ενός επιδοτούμενου, με στρεβλή ανάπτυξη, αγροτικού τομέα που θα συντηρείται παρασιτικά και θα είναι ταυτισμένος με την λαμογιά.  Δυστυχώς αυτοί που στήριξαν ιδεολογικά και πολιτικά το παραπάνω μοντέλο αντί να απομονωθούν, ηγούνται σήμερα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Γι αυτό το λόγο  θα οδηγήσουν  και τους αγρότες στο ίδιο αποτέλεσμα.

Για την σημερινή κατάσταση των αγροτών δεν φταίει το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που επιβαρύνει  ελάχιστα τους μικρούς και μεσαίους αγρότες (όχι όμως και τους μεγάλους που θα πληρώσουν ανάλογα με τα εισοδήματά τους).

Για την σημερινή κατάσταση των αγροτών δεν φταίει ούτε το φορολογικό που ακόμα  δεν έχει θεσμοθετηθεί, αλλά η έλλειψη κάθε οργάνωσης και θεσμικής θωράκισης του αγροτικού τομέα, η απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η αναδιάρθρωση της αγροτοδιατροφικής εφοδιαστικής αλυσίδας, η αλλαγή της ΚΑΠ, τα μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα (κλήρος, ηλικία, μικρή αγορά ) η έλλειψη πνεύματος συνεργασίας και συλλογικότητας στην  παραγωγική και εμπορική διαδικασία, τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΑΤΕ), οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί, το μεγάλο καλλιεργητικό κόστος, η αλλαγή στις σχέσεις παραγωγής, κ.α.

Το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα αποφεύγει να θίξει όλα τα παραπάνω ζητήματα όχι  μόνο γιατί δεν μπορεί να ξεφύγει από την χρόνια εξάρτησή του από ξεπερασμένες ιδεολογικές αγκυλώσεις και συνήθειες, αλλά και γιατί δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη της συνδιαμόρφωσης και υλοποίησης ενός διαφορετικού αγροτικού μοντέλου που μπορεί να προέλθει  μέσα από ένα σοβαρό διάλογο με την κυβέρνηση και την κοινωνία.

Όσο όμως το αγροτικό κίνημα δεν αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη η ανάπτυξη και αναγέννηση του αγροτικού μας τομέα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

kkk2

Αναδημοσίευση από εδώ.

This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις. Bookmark the permalink.

1 Response to Το αγροτικό κίνημα, οι προοπτικές του και οι στόχοι του

 1. Ο/Η yiannis linardhakis λέει:

  τι λες τωρα!
  πετας την μπαλα οχι στην εξεδρα αλλα σε αλλο πλανητη
  το αντικειμενο ειναι το ασφαλιστικο και το φορολογικο τον αγροτων οχι η αναδιαρθωση της αγροτικης παραγωγης
  τι κολπο ειναι αυτο;
  ας δεχθω πως τα ιστορικα στοιχεια για τις επιδοτησεις, την αξια της αγροτικης παραγωγης και το πραγματικο εισοδημα των αγροτων ειναι οπως τα γραφεις, αλλα το ουσιωδες το ειπε ΕΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ <>

  κατα την γνωμη μου οι αγροτες θα ηττηθουν
  αν οι κινητοποιησεις τους συνεχισουν γιατι οι κινητοποιησεις των κοινων πολιτων δεν μπορουν να κρατουν επι μακρον και αυτο το εκμεταλλευεται η κυβερνηση ΣΤΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ οπως κανουν ολες οι κυβερνησεις [υπαρχουν και οι προβοκατσιες που τις υπερτονιζουν τα ΜΜΕ].
  αν θα δεχθουν κλασικα να εκπροσωπηθουν απο μια επιτροπη τους που θα διαπραγματευθει πισω απο κλειστες κυβερνητικες πορτες, ποσο θα αντεξουν οι εκπροσωποι στις πιεσεις των επαγγελματιων της διαχειρησης ανθρωπων; θα σπασουν [οι εκπροσωποι τους] και θα προδωσουν τους αγροτες – εντολεις τους
  . το αν οι εντολεις – αγροτες εχουν δικιο ή αδικο ειναι εκτος συζητησης και ειναι εξω απο τα
  δικαιωματα των εκπροσωπων τους να το κρινουν κατα την διαρκεια των διαπραγματευσεων
  εγω ας δεχθω πως οι αγροτες εχουν αδικο, αλλα και του χειροτερου εγκληματια ο δικηγορος . . – εκπροσωπος οφειλει να τηρει τις εντολες και να υπερασπιζεται την θεληση του εντολεα του. . ειναι σιγουροι οι αγροτες πως οι εκπροσωπο τους θα τηρησουν τις εντολες και θα . . . . . . . . . . υπερασπισθουν την θεληση τους μεχρι το τελος της διαπραγματευσης;

  19.02.2016 ειδησεις των οκτω: ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΡΤΕΣ!!!
  Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΩ

  δεν καταλαβαινω γιατι καποιοι αγροτες αρνουνται τον διαλογο [αλλα εξηγω παρακατω τι εννοω διαλογο] ή θετουν προαπαιτουμενα αν και εν προκειμενω τα προαπαιτουμενα εχουν χαρακτηρα ασφαλιστικων μετρων δηλαδη οι αγροτες ζητουν να επανελθουν ατ πραγματα στην αρχικη κατασταση!!! τι το περιεργο;
  . το σχεδιο νομου για το ασφαλιστικο ειναι μια ενεργεια που τους θεττει σε μειονεκτικη
  διαπραγματευτικη θεση δεν πρεπει να αρθει αυτο το μειονεκτημα πριν να αρχισει ο διαλογος;
  μου εκανε πολυ καλη και μεγαλη εντυπωση η αρνηση καποιων αγροτων να δωσουν συγκεκριμμενες απαντησεις [οταν ερωτηθηκαν απο δημοσιογραφους] σχετικα με την εξελιξη των κινητοποιησεων τους, μου εκαναν πολυ καλη και μεγαλη εντυπωση οι αποκλεισμοι εφοριων [φανταζομαι σε σχεση με το φορολογικο], μου εκαναν πολυ καλη και μεγαλη εντυπωση τα γιουχα και η περιφρονηση προς τους βουλευτες ΟΛΩΝ των κομματων και η παρεμποδιση τοπικων ομιλιων απεσταλμενων της κυβερνησης.
  τι αλλο παρομοιο θα μπορουσαν να κανουν οι αγροτες; καποτε σε αγροτικο μπλοκο τους ξεφουσκωσαν τα λαστιχα των τρακτερ θα μπορουσαν αυτοι τωρα να κανουν κατι αντιστοιχο;
  απορω πως δεν εχουν ακομη προβαλλει ΑΥΤΟΙ οι ιδιοι οι αγροτες τις θεσεις τους σε διεθνη μεσα ενημερωσης [οχι μεσω μονταρισμενων δελτιων ειδησεων].
  και ποσο στοιχιζει ενας καλος συμβουλος δημοσιων σχεσεων; [ο αποδεδειγμενα ικανωτατος] κ. Λουραντος ειχε προτεινει στους φαρμακοποιους να προσλαβουν γραφειο δημοσιων σχεσεων για την επαγγελματικη προβολη και διαχειρηση ων θεσεων τους, δεν ξερω αν το εκαναν οι φαρμακοποιοι αλλα γιατι να μη το κανουν οι αγροτες; θα βρεθει, φανταζομαι, καποιο νεο γραφειο να τους αναλαβει με σχετικα χαμηλη αμοιβη [θα φτιαξει και βιογραφκο] εξ αλλου αν δεν ξοδεψεις λιγα για την υπερασπιση σου ειναι βεβαιο πως θα χασεις πολλα απο την ηττα σου.. .

  τελικα εχω την γνωμη πως
  μονο οι απροβλεπτες αντιδρασεις τους ισως βοηθησουν τους αγροτες να αποφυγουν την ολοκληρωτικη ηττα [το καλυτερο οπλο των ανισχυρων ειναι ο αιφνιδιασμος του ισχυρου αντιπαλου ή αλλοιως ο κλφτοπολεμος] γιατι να μη τον δοκιμασουν οι αγροτες στις διαπραγματευσεις; χρειαζεται βεβαια καποια εμπειρια, καποιο ταλεντο ή επαγγελματισμος
  λενε πως η τροϊκα δεν τηρει τα υπεσχημενα [δηλαδη αιφνιδιαζει την ελληνικη μερια] λενε πως
  οι κυβερνησεις αιφνιδιαζουν τους πολιτες οταν αποκαλυπτουν την κρυφη ατζεντα τους. γιατι
  να μη το κανουν και οι αγροτες στην κυβερνηση [& στην τροϊκα];
  η κυβερνηση [ολες οι κυβερνησεις] ζητουν να μιλουν με επιτροπες εκπροσωπων. γιατι να το δεχθουν αυτο οι αγροτες; ας εναλλασουν τους εκπροσωπους τους [για να δiακοπτεται η συνεχεια στην προσωπικη επαφη & συναφεια μεταξυ αγροτικων & κυβερνητικων διαπραγματευτων] και οι αποφασεις ας λαμβανονται στο παρασκηνιο [ετσι δεν δουλευουν και οι πρεσβειες και οι αντιπροσωπειες σε σημαντικες συναντησεις;] γιατι οι εκπροσωποι των αγροτων να εχουν τον τελικο λογο; ειναι σιγουρο πως εχουν τις μεγαλυτερες αντοχες σε πιεσεις; ειναι σιγουρο πως κρινουν καλυτερα; ειναι σιγουρο πως αντιλαμβανονται τα περιθωρια ελιγμων και πως πληροφορουν σωστα τους αλλους αγροτες; αν οχι γιατι να αποφασιζουν αυτοι [οι εκπροσωποι]; μηπως οι υπουργοι αποφασιζουν μονοι τους δεν εχουν πισω τους ολοκληρους μηχανισμους σκεψεως και πιεσεων;

  για τον διαλογο
  αν ημουν αγροτης θα ελεγα αμεσως ναι στον ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ στην διαυγεια, στο facebook, σε καποιο ανοιχτο blog, σε κατι τετοιο τελοσπαντων για να υπαρχουν αυτοματα πρακτικα ελεγξιμα απο ολους και να μπορει καθενας να διαπιστωνει την πειστικοτητα και την πληροτητα των εκατερωθεν (αγροτικων και κυβερνητικων) επιχειρηματων, [να διαπιστωνει] αν το παζαρι ηταν τιμιο και αν η συμφωνια μπορει να ειναι αποδεκτη.
  κανω αυτη την σκεψη για τον διαλογο.
  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ,ΓΙΑ ΠΟΛΥ
  κανω αυτη την σκεψη
  ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ [οπως καθε τι που συμφωνειται και νομοθετειται ανατρεπεται προς το χειροτερο εδω και εξη χρονια] ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ Ή ΑΛΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΜΝΗΜΗ ΩΣΤΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΝΑ ΜΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ και οι μαγκουρες να μη χτυπανε περιπολικα που δεν πονανε αλλα να χτυπανε εκει που ποναει
  ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙΩΣ Ο ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΣ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΘΕΙ ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ [οπως οι αγροτες] ΝΑ ΜΗ ΤΣΑΚΙΣΘΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΣ γιατι αυτο γινεται το παρασιτικο δημοσια επιζει, τα παρασιτικα ολιγοπωλια επιζουν, οι παρασιτικες ελιτ απιβιωνουν κλπκλπκλπ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s