Ποιοι είμαστε;

H Πολιτική Ομάδα για την Αυτονομία δημιουργήθηκε μετά τη διάλυση της ομάδας Αυτονομία ή Βαρβαρότητα και του περιοδικού Μάγμα που αυτή εξέδιδε και αποτελεί την πολιτική έκφραση της μιας εκ των δύο τάσεων που είχαν διαμορφωθεί μέσα στους κόλπους της, κατά τους τελευταίους μήνες της δραστηριότητάς της. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια συμμετέχουν και ορισμένοι σύντροφοι  και συντρόφισσες που ήταν σε συμφωνία με τις θέσεις της τάσης που ήθελε να συνεχίσει τον αρχικό αμεσοδημοκρατικό/ελευθεριακό προσανατολισμό της Α. ή Β.

Με την πολιτική μας παρέμβαση μέσα απ’ αυτή τη νέα ομάδα επιθυμούμε να δουλέψουμε για την προώθηση ενός προτάγματος ριζικού αυτομετασχηματισμού της κοινωνίας, προς την κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης  αμεσοδημοκρατικών κοινωνικών δομών, ικανών να προωθήσουν την ισότητα (πολιτική, οικονομική, κοινωνική) και να επιτρέψουν ένα συλλογικό επανακαθορισμό των αναγκών, των προτεραιοτήτων και των αξιών της σύγχρονης κοινωνίας. Θεωρούμε ότι μόνο μέσα σε μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να βρεθεί κάποια λύση στην ανθρωπολογική (δηλαδή πολιτική, οικονομική, πολιτιστική) και οικολογική κρίση που μαστίζει τις σύγχρονες κοινωνίες και να καταστεί δυνατή η δημιουργία αυτόνομων θεσμών που θα επιτρέπουν στα άτομα την απελευθέρωση και την επανοικειοποίηση των δημιουργικών τους δυνατοτήτων και, ως εκ τούτου, τη διαμόρφωση ενός νέου τύπου ανθρώπου, πιο υπεύθυνου, σκεπτόμενου και ελεύθερου.

Εδώ μπορείτε να βρείτε τη διακήρυξή μας, τα κείμενα και τις παρεμβάσεις μας όπως επίσης και πληροφορίες γύρω από το περιοδικό μας.

Οι θέσεις μας δεν αποτελούν θέσφατα και βασικός σκοπός αυτού του ιστολογίου δεν είναι μόνο να τις διαδώσει αλλά και να προσπαθήσει να τις συζητήσει και να τις επεξεργαστεί περαιτέρω. Τα διάφορα κείμενα που δημοσιεύουμε ή αναδημοσιεύουμε σε αυτή τη σελίδα αλλά και στο περιοδικό επιθυμούμε να αποτελέσουν προτάσεις και ερεθίσματα για την περαιτέρω πολιτική και διανοητική δουλειά του αναγνώστη και της αναγνώστριας και δε θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν έτοιμα προϊόντα, προορισμένα να καταναλωθούν παθητικά. Προτιμούμε «να προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε στον καθένα αυτό που θα τον έκανε να επιθυμήσει την ελευθερία και το τέλος της κυριαρχίας παρά να του δώσουμε μαθήματα και προσταγές».

Πολιτική Ομάδα για την Αυτονομία

10 Responses to Ποιοι είμαστε;

 1. Ο/Η Μπάλετ λέει:

  Άντε και καλό ξεκίνημα…..!!!!!!!

  • Ο/Η protagma λέει:

   Δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά το μόνο σχόλιο για το οποίο μας ζήτησε έγκριση το μπλογκ ήταν το δικό σου! Τώρα το είδα, εκκαθαρίζοντας κάτι μηνύματα από το μέιλ μας. Ήξερε ότι επρόκειτο για VIP πρόσωπο!!

   Ν.

 2. Ο/Η Θέμος Γκλαβιάς λέει:

  Μήπως να αποφασίσετε να γράφετε που και που παληκάρια και κοπέλες για την αυτονομία? Μόνο στα καταστήματα που πουλάνε προϊόντα-περιοδικά και βιβλία- μπορεί να σας βρει κανείς κάθε φορά που αλλάζουμε από καλοκαίρι σε χειμώνα. Είναι δυνατόν να υπερασπίζεστε δήθεν την αυτονομία και να μην διαθέτετε το έργο σας δωρεάν ή στο διαδίκτυο? Έλεος με τους θολοκουλτουριάρηδες πια…

  • Ο/Η protagma λέει:

   Σιγά ρε μάστορα. Καταρχάς, αν δε γουστάρεις κουλτούρα, υπάρχει και ο Πέτρος ο Κωστόπουλος. Κατά δεύτερον, αν δεν πουλάμε το περιοδικό μας, δεν έχουμε έσοδα για να βγάλουμε το επόμενο, κάθε φορά, τεύχος. Κέρδος δε βγάζουμε και επιπλέον βάσει του λόγου αριθμός σελίδων/τιμή, είμαστε από τα πιο φτηνά έντυπα. Τρίτον, υπάρχουν ήδη αρκετά κείμενα μέσα σε αυτό το μπλογκ και όχι μόνο προκηρύξεις. Τέταρτον, άμα έχεις τεχνικές γνώσεις, με χαρά να μας απαντήσεις σε μια απορία που έχουμε και η οποία έχει να κάνει με το ζήτημα του ανεβάσματος παλιότερων τευχών στο μπλογκ. Αν όχι, χαρήκαμε για τη γνωριμία.

   Νίκος

   • Ο/Η Θέμος Γκλαβιάς λέει:

    Δεν ειρωνεύτηκα την κουλτούρα, αλλά την θολοκουλτούρα «μάστορα». Δεν είπα ότι βγάζετε κέρδος, αλλά ότι βάζετε αντίτιμο, καθιστώντας αυτομάτως το περιοδικό σας προϊόν. Από τα πιο φθηνά δεν νομίζω, οι περισσότερες συλλογικότητες τα κυκλοφορούν χωρίς αντίτιμο…Δεν είναι τίποτε σοβαρό το ανέβασμα (αν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο δεν τα ανεβάζετε). Αν υπάρχει σε pdf το ανεβάζεις στο mediafire ή στο Issue, και αν δεν υπάρχει το σκανάρεις, το κάνεις pdf και το ανεβάζεις με τον ίδιο τρόπο (ή και σε rapidshare).
    Τα κείμενα που υπάρχουν στο blog είναι παμπάλαια και είναι κρίμα γιατί γράφατε καλά. Τόση τεμπελιά πια?

 3. Ο/Η protagma λέει:

  Εντάξει, πάω πάσο, αλλά το ύφος του σχολίου σου ήταν παρεξηγήσιμο. Σε κάθε περίπτωση, δε νομίζω ότι η αντιεμπορευματική κριτική έχει και πολλή βάση στην περίπτωσή μας. Εμπορευματοποίηση έχεις όταν καθιστάς κάτι προϊόν για να βγάλεις κέρδος. Όταν του βάζεις ένα αντίτιμο απλώς για να βγαίνουν τα έξοδα, τότε δε βλέπω που είναι το κακό. Δυστυχώς είμαστε ολιγάνθρωπη ομάδα και δε γίνεται να βάζουμε συνεχώς από την τσέπη μας.

  Δε νομίζω πάντως πως τα υπόλοιπα θεωρητικά περιοδικά που ξέρω είναι δωρεάν (Ευτοπία, Τέρμιναλ, Sarajevo, Blaumachen, μπροσούρες της ΣΚΥΑ, Ελευθεριακή Κίνηση, Πανοπτικόν, Νυχτεγερσία, Θέσεις κ.λπ.). Εμάς το κάθε τεύχος είναι γύρω στις 200 σελίδες, με αρκετά συμπιεσμένη σελιδοποίηση. Αν κάναμε πιο νορμάλ σελιδοποίηση, θα έβγαινε αρκετά περισσότερες. Το δίνουμε 7 ευρώ, ενώ άλλα περιοδικά λιγότερων σελίδων έχουν περίπου την ίδια τιμή. Π.χ. το τρέχον τεύχος του Πανοπτικόν, είναι 80 σελίδες και κάνει 5 ευρώ. Η Ε. Κίνηση είναι 122 σελίδες και κάνει 6,5, η Περιπεκτική Δημοκρατία είναι 180 σελίδες και κάνει 8 κ.λπ. Άρα μια χαρά μας βρίσκω. Μόνο το Τέρμιναλ μας τρώει, που έχει πολύ χαμηλή τιμή.

  Το πρόβλημα με το ανέβασμα των τευχών έγκειται στο ότι δεν έχουμε καταφέρει, καθότι άσχετοι τεχνολογικώς, να φτιάξουμε τα τεύχη σε e-book, περικλείοντας, δηλαδή, το περιεχόμενο στο εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο, καθώς πρόκειται για διαφορετικά αρχεία pdf. Παλιότερα το είχαμε κάνει: http://issuu.com/magmareview . Όταν λύσουμε αυτό το πρόβλημα, θα ανεβάζουμε το εκάστοτε προ-προηγούμενο από το τρέχον τεύχος.

  Και η ύλη του κάθε τεύχους παίρνει κάποιο χρόνο για να συνταχθεί, οπότε, όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος (λόγω δουλειάς κ.λπ.), δε μπορούμε να ανεβάζουμε συνέχεια κείμενα. Με το περιοδικό έχεις διάβασμα για 6 μήνες, μέχρι να βγει το επόμενο τεύχος, έτσι πάει. Αλλιώς, άσε το ίντερνετ κι έλα να βοηθήσεις με καμία μετάφραση, να μην κάθομαι να ξεστραβώνομαι βραδιάτικα κι έχω και πρωϊνό ξύπνημα αύριο.

  Ν.

  • Ο/Η Θέμος λέει:

   Πάω πάσο εγώ τώρα, έχεις δίκιο. Αν θέλετε τεχνική βοήθεια, είμαι πρόθυμος να μου στείλεις τα pdf και να τα ενώσω

 4. Ο/Η βαγγέλης λέει:

  συμφωνώ και εγώ με την ελεύθερη διακίνηση στο ίντερνετ έστω και των παλαιότερων τευχών. Το ψηφιακό κομμάτι το κατέχω και εγώ ,οπότε όποτε θέλετε βοήθεια είμαι διατεθιμένος, τρόπος υπάρχει και άτομο υπάρχει,εγώ, οπότε…

 5. Ο/Η tt600 λέει:

  Γνωρίζω πως ενδέχεται να παρεξηγηθώ ως κουτσομπόλης, αλλά θα ήθελα να γνωρίζω τι (ακριβώς) διέσπασε την ΑήΒ…ίσως ένα κοινό κείμενο και με τις δύο οπτικές(;)

  • Ο/Η protagma λέει:

   Καλησπέρα. Στο πρώτο μας τεύχος, που είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο blog, δίνουμε τη δική μας οπτική αναλυτικά, στο συλλογικό μας κείμενο. Παλιές ιστορίες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s